Kadınlar Komisyonumuzun Safranbolu Kültür Gezisi

Derneğimiz Kadınlar Komisyonu tarafından 8-9 Kasım günleri bir gece konaklamalı kültür gezisi düzenlendi. Geziye Kadınlar Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Postaağası ve Kadınlar Komisyonu başkanı Berrin ARI komisyon üyesi Birsen YÜKSEL ve Kayserili bayanlar katıldılar. Gezi sabahın erken saatlerinde başladı. Öğle yemeğinde Yörük köyde yöresel yemekler ikram edildi. Yörük köy evlerini, Çamaşırhaneyi ve Dipsiz Gölü gezen bayanlar geziye Hükümet Konağı, Saat Kulesi, Çarşıda Safranbolu evleri, Camiileri, Kaymakamlar Evi, Yemenciler Arastası, Cincihan ve Hamamı, Mümtazlar Konağı rehber eşliğinde gezildi. Hıdırlık Tepesi’nde Safranbolu’nun eşsiz güzelliklerine kuşbakışı seyir ve akşam yemeği menüsü.
Konaklanan Kadıoğlu Konağındaki sabah kahvaltısından sonra Safranbolu’nun yazlık mekânı Bağlar Mevkiinde bir bağ konağı olan Nezihe Hoca’nın evi gezildikten sonra Amasra’da zengin balık menüsü ve meşhur salatası ve öğle yemeği ile Kale boyunca yürüyüş. Amasra tahta oymacılığı ile ünlü çarşısında alış veriş yapıldıktan sonra Devrek’te baston atölyesi ile gezi sona ermiştir.1975 yılında Yüksek Anıtlar Kurulunun Safranbolu’yu kentsel sit alanı ilan etmesi ile akademik düzeyde başlayan kente olan ilgi, zamanla ülkemiz sınırlarına taşmıştır. Türkiye’de korunması gereken elli bin kadar Kültür ve Tabiat varlığının 1125’i Safranbolu’dadır. Yaklaşık iki bin geleneksel Türk Evinin sekiz yüz kadarı yasal koruma altındadır.