Mimarsinan Eserlerine Farklı Bir Bakış İçin İstanbul Gezisi

Derneğimizin Kadınlar Komisyonu ve Kayserili Bayanlar günübirlik yapılan gezide buluştular. İlk olarak, Eminönü’nde bulunan Rüstem Paşa Külliyesi’ni ziyaret ettiler; Bu eser Mihr-i-mah Sultan’ın kocası Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. En önemli özelliği camii ve külliyenin dönemin eserlerinin sadeliğinden uzak, oldukça fazla çini süslemesine sahiptir.
Hanımlarımız bu eserin ardından Mimar Sinan’ın çıraklık eserim diye adlandırdığı Şehzade Külliyesi’ne geldiler. Bu külliye Kanuni’nin oğlu Şehzade Mehmet adına ölümünün hemen ardından yaptırılmıştır. Bu eserde Mimar Sinan Rönesans mimarlarının rüyası olan dört yarım kubbeli merkezi yapı sistemine imza atmıştır.
Öğle yemeği için Darüzziyafe Lokantası’nda yemeklerini yedikten sonra Mimar Sinan’ın ”Kalfalık Eserim”dediği Süleymaniye Külliyesine geçtiler; Süleymaniye Camii’nde dört minare bulunur, bu minareler Kanuni’nin İstanbul’un Fethi’nden sonraki dördüncü padişah, minarelerin üzerindeki on tane şerefe de Osmanlı’nın onuncu padişahı olduğunu simgelemektedir.
Hanımlarımızın son durağı ise; Mihr-i-mah Sultan Medresesi ve Hamamı olmuştur. Bu eserde ise sultanın doğum günü olan 21 Mart’da bu camii İle Üsküdar’daki Mihr-i-mah Sultan Camii’ni aynı anda gören bir yere çıktığınızda akşam Edirnekapı’daki camiinin minareleri arasından güneş batarken Üsküdar’daki minareler arsından ay doğmaktadır. Geziye katılan Kayserili Bayanlarımız gezilerini oldukça memnun halde tamamladılar.